Algemene Ledenvergadering 3 maart 2014

Het bestuur nodigt de leden van het Koninklijk Genootschap Physica uit om de Algemene Ledenvergadering bij te wonen. Deze vindt voorafgaand aan de onderstaande avondbijeenkomst plaats om 19:00 uur stipt in de Trefpuntkerk. De agenda en de stukken voor deze vergadering kunt u na als lid te zijn ingelogd van deze website ophalen.

 

Avondbijeenkomst 3 maart 2014

Het bestuur nodigt leden en belangstellenden uit voor de bijeenkomst op maandag 3 maart 2014 om 20:00 uur stipt in de Trefpuntkerk, Louise de Colignystraat 20, 1814 JA te Alkmaar. Op deze avond zal spreken:

prof.dr. C.W.J. Beenakker

(hoogleraar theoretische natuurkunde, Instituut-Lorentz Universiteit Leiden)

over

"Quantum computers en magische technologie"


De Britse science-fiction auteur Arthur Clarke merkte eens op dat "elke ver geavanceerde technologie niet te onderscheiden is van magie". Quantum computers zijn een voorbeeld van zo'n magische technologie. Gewone computer zijn wel indrukwekkend snel, maar ze zijn niet magisch. De magie van een quantum computer is die van de quantum fysica, waar katten tegelijk levend kunnen zijn en dood en getallen gelijk kunnen zijn aan zowel 0 als 1. Quantum fysica is al ruim een eeuw oud, maar het is pas heel recent dat we geleerd hebben om nuttig gebruik te maken van haar eigenaardigheden voor het doen van berekeningen. Een quantum computer zou de zoektocht naar nieuwe geneesmiddelen en nieuwe materialen opzienbarend kunnen versnellen.

Biografie van de spreker:

Carlo Beenakker (53) promoveerde in 1984 aan de Leidse Universiteit en was zes jaar in dienst van Philips' Natuurkundig Laboratorium in Eindhoven. Sinds 1991 is hij hoogleraar in Leiden, werkzaam op het Instituut-Lorentz voor theoretische natuurkunde. Zijn onderzoek aan de elektrische geleiding in nanostrukturen werd onderscheiden met de Koninklijke/Shell-prijs, de Akzo/Nobel-prijs en de Spinozaprijs.
Beenakker is lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen en de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen.
In 2001 sprak hij ook al voor het Genootschap Physica over de fysica van Star Trek.

Pro memorie

Geregistreerden op deze website kunnen - na te zijn ingelogd - in de rubriek Lezingen in de Lezingenijst bij de naam van de spreker aanvullende informatie over de spreker en het onderwerp vinden.

De penningmeester verzoekt de leden bij wie de contributie van €20 niet bij machtiging is afgeschreven, deze zelf over te maken naar bankrekening NL30 INGB 0000 303672 t.n.v. penningmeester Koninklijk Genootschap Physica