Avondbijeenkomst 4 oktober 2010

Leden en genodigden zijn welkom op de bijeenkomst van maandag 4 oktoberi 2010 om 20:00 uur stipt in de Trefpuntkerk, Louise de Colignystraat 20, 1814 JA te Alkmaar. Op deze avond zal spreken:

ir. A.M. Versteegh
over
"De nucleaire hoop herleeft"

Veertig jaar geleden was kernenergie de toekomst. Dodewaard is net geopend, in Borssele is de eerste paal geslagen. Nieuwe kerncentrales schieten overal als paddenstoelen uit de grond. Maar niet hier. Nederland heeft zijn aardgas. Dat moet eerst worden opgemaakt of verkocht en zorgt ervoor dat heikele beslissingen kunnen worden uitgesteld.
Langzaam keert het tij. Er komt maatschappelijk protest op gang en hoewel kabinetten twee keer, in 1974 en 1985, besluiten nieuwe kerncentrales te bouwen, komt het er niet meer van. Vooral na het ongeluk in Tsjernobyl is het onderwerp taboe in Nederland. Totdat de vrees voor opwarming van de aarde het debat nieuw leven inblaast. Kernenergie wordt weer bespreekbaar.
In Delft groeien de aanmeldingen bij reactorfysica, elektriciteitsproducent Delta vraagt een vergunning aan voor een tweede kerncentrale in Borssele en de Nuclear Research & Consultancy Group (NRG) in Petten start de vergunningsprocedure voor een nieuwe onderzoeksreactor. Tientallen kerncentrales zijn wereldwijd in aanbouw.
Is het verstandig dat Nederland ook nieuwe kerncentrales bouwt en wat zijn er voor nieuwe ontwikkelingen in de kerntechnologie?

André Versteegh studeerde energievoorziening bij de Technische Universiteit Delft en ging na zijn afstuderen in 1969 werken bij het toenmalige Reactoronderzoek Centrum Nederland (RCN). Hij vervulde bij het RCN en het latere ECN een groot aantal functies, zowel in de nucleaire als de niet nucleaire sector. Hij was de oprichter en directeur van NRG, het nationale kenniscentrum op het gebied van nucleaire technologie, een joint venture van ECN en KEMA. Eind vorig jaar heeft hij afscheid genomen van NRG.
Andre Versteegh vervult op het ogenblik nog diverse nationale en internationale functies, in het bijzonder op het gebied van onderzoeksstrategie, opleiding en communicatie.