Op maandag 3 oktober 2011 sprak voor Physica prof.dr. C. de Jager over "Ons klimaat, gedreven door de Zon"

De evolutie van onze aardatmosfeer liep parallel met die van de zon. De zon ontstond door het samenballen van een gaswolk in de interstellaire ruimte, werd onze stralende levensbrenger, zal in vijf miljard jaren over zijn gegaan in een duizend maal sterker stralende reuzenster en tot slot ineenstorten tot een witte dwerg. Toen op aarde het leven ontstond, in een atmosfeer zonder zuurstof, was de zon nog een vrij zwak stralende ster. Hoe kon op die in beginsel ijskoude aarde toch leven ontstaan? En waarom ontstonden in de afgelopen paar miljoen jaren de ijstijden? Hoe beïnvloedt de zon het klimaat op korte termijn? Komt er weer een ‘Kleine IJstijd’? Het is te verwachten dat het hoog ontwikkelde leven zijn langste tijd heeft gehad.

De avond werd bezocht door meer dan 150 leden en genodigden, waaronder een groot aantal leerlingen van de Openbare Scholengemeenschap Willem Blaeu te Alkmaar.

Op de website van prof. de Jager http://www.cdejager.com/ vindt u een schat van informatie over dit onderwerp en tal van presentaties over andere astrofysische onderwerpen. Zijn presentatie is door ingelogde leden ook in de rubriek "Lezingen" onder "downloads" van onze eigen website op te halen.

Verder wees hij op het symposium van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde (http://www.astro.rug.nl/~nvws/) op zaterdag 19 november in Utrecht over de Zon. Op http://www.dekoepel.nl/symposium2011.html vindt u alle informatie hierover. Geïnteresserden zijn van harte welkom.

In de NRC van 10 september jl. verscheen een artikel over prof. de Jager; u kunt dit hier ophalen