BIJEENKOMSTEN KONINKLIJK GENOOTSCHAP PHYSICA

Elke eerste maandag van de maanden oktober tot en met april organiseert het Genootschap een lezing op wetenschappelijk niveau.  De lezingen vinden steeds plaats in het Wijkcentrum "Thuis in Overdie", Van Maerlantstraat 8-10, 1813 BH Alkmaar.

 

Op 2 november 2015 sprak:

Dr. F.W. (Frank) Takes

Senior onderzoeker en docent aan de universiteit Leiden en aan de UvA

over:

Big data, big deal

De term "big data" wordt regelmatig genoemd als het gaat over de grote hoeveelheden data die wij in de huidige "age of data" tot onze beschikking hebben. Systemen gebouwd door mensen genereren een zodanige hoeveelheid data dat onze traditionele manieren van data opslag, verwerking en analyse niet meer toereikend zijn. Denk bijvoorbeeld aan data van slimme sensoren, het internet, smartphones en medische meetapparatuur. Maar wanneer is data nu werkelijk "big", en wat voor wetenschappelijke uitdagingen gaan hier vervolgens mee gepaard? In deze lezing worden de kernconcepten van het vakgebied besproken aan de hand van een aantal voorbeelden, waaronder de deeltjesversneller bij CERN, Rijkswaterstaat en de Nationale Politie. Wat is anno 2015 de "state of the art" op het gebied van big data? Wat kunnen we, wat kunnen we zeker niet, en waar liggen de uitdagingen voor de komende jaren?

Frank Takes werkt als senior onderzoeker en docent aan de Universiteit Leiden en de Universiteit van Amsterdam, en specialiseert zich in de analyse van (big) data die zich laat modelleren als een netwerk. Hij schreef in Leiden een proefschrift aan het informatica-instituut over efficiënte algoritmen voor het rekenen in grote netwerken, en werkt nu als senior onderzoeker in Amsterdam specifiek binnen een interdisciplinair project met als doel het modelleren en analyseren van de globale economie als een netwerk. In Leiden geeft hij de vakken Business Intelligence en Social Network Analysis.